Danmarks kulturmøder med Mellemøsten: Bliver sablet ned af eksperter

Christian Marcussen skriver på sin Facebookprofil:

“Siden mit opslag om Iman Hassanis omdiskuterede historiebog ”Danmarks kulturmøder med Mellemøsten” har både Kristeligt Dagblad og Jyllands-Posten taget kritikken op. Det er godt og vigtigt (links i kommentarerne)

I den forbindelse har aviserne talt med flere eksperter, som udover at kritisere de afsnit, jeg selv fremhævede, også har meget hårde ord med på vejen i forhold til bogens øvrige kapitler.

For eksempel retter selveste Brian-der-findes-ikke-parallelsamfund-Arly (Brian Arly, red.) hård kritik af bogen, herunder af kapitlet om Israel-Palæstina konflikten. I kapitlet nævnes hverken den arabisk-israelske krig fra 1948 eller FNs delingsplan fra 1947, hvilket er en mangel:


»Ved at læse bogen, får man den idé, at palæstinenserne blev lovet en selvstændig Palæstina-stat. Det fremstilles som om, at de ikke fik den, men i stedet blev gjort statsløse. Det er en udeladelse, som jeg ikke synes er i orden. Hun tager ensidigt palæstinensernes side.«

Professor emeritus og forfatter til bogen “Islamisme” – Mehdi Mozaffari – er enig.

Han peger desuden på, hvordan etniske danskere i bogen får skylden for distanceringen mellem muslimer og danskere. Og han påpeger, hvordan hun kritiserer vesten og Danmarks kolonisering, men intet nævner om den omfattende islamiske kolonisering.


Hendes behov for at fjerne alle religiøse motiver fra Omar El-Husseins terror gælder også islamiske terrororganisationer. For eksempel argumenterer hun for, at man skal se Al-Qaedas vold som politisk og ikke religiøst motiveret, fordi… er I klar? Fordi deres ledere ikke er lærde, men for eksempel er ingeniører og læger.

Foruden at være en opvisning i dårlig tænkning og misvisende (hvilket Arly også påpeger), så gør det mig da nysgerrig på, om hun så mener, at Islamisk Stat er religiøst motiveret. Deres grundlægger og nu afdøde leder Abu Bakr havde trods alt en ph.d. i Islam fra Bagdad. Det må da tælle for noget?

Forlaget Frydenlund har i dag så udsendt en pressemeddelelse, hvor de står på mål for bogen. Det mener jeg, er decideret uansvarligt.

Bogen er noget propagandistisk og dårligt researchet makværk. Det kan gå an i en debatbog, men det bør ikke danne grundlag for noget som helst undervisning – andet til noget om kildekritik og til skræk og advarsel.

I pressemeddelelsen meddeler forlaget og Hassani, at de ikke har yderligere kommentarer til kritikken, ligesom Hassani ikke har ønsket at stille op til en debat med mig om den kritik, jeg retter.”

Link til Kristeligt Dagblad (artikel ved journalist Evander Pedersen)

Link til Jyllands-Posten (artikel ved journalist Bolelle Elsøe)

Link til forlaget Frydenlunds pressemeddelelse

Maleri af Omar El-Hussein, der angreb Lars Vilks Komiteens debatmøde i Kulturhuset Krudttønden på Østerbro.

Hvis du ikke allerede følger Christian Marcussen på Facebook, så gør det. Hans posteringer er oftest på et meget højt niveau.

Se også Videor: Stram Kurs Sverige i Rinkeby 9 augusti 2022 med partiledare Rasmus Paludan

Læs også Blodigt angreb på Salman Rushdie: Muslimerne griner allerede 

1 Kommentar på "Danmarks kulturmøder med Mellemøsten: Bliver sablet ned af eksperter"

  1. Den havde jeg ikke set komme. At der ligefrem var flere af de her establishment-indspiste massemedie-typer, der kom med kritik. Er der mon håb for fremtiden?
    Nå nej, bogen vil formentlig stadig danne kanon i skolerne i fremtiden.. 🙄🙄

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.