Oprør på Kunstakademiet – Koncern TV skjuler negerkonge for seerne

Uwe Max Jensen har modtaget en fuldstændig bizar henvendelse fra Katrine Seidelin fra Koncern TV og Filmproduktion, der er producent på en dokumentarserie til DR2 med titlen “Oprør på Akademiet”, som udkommer til efteråret.

Katrine Seidelin skriver i mailen:

“Mit navn er Katrine Seidelin, og jeg er producent på en dokumentarserie til DR2 med titlen “Oprør på Akademiet”, som udkommer til efteråret.

I den forbindelse er jeg nødt til at underrette dig om nogle udtalelser i programmet, som du måske vil finde stødende, og som du har ret til at komme til genmæle på. Med udspring i busteaktionen sidste år, følger serien den unge dokumentarfilmsinstruktør Anna Martensens arbejde med at forstå og portrættere en ny generation af kunstnere og deres praksis. Portrætterne ses i lyset af spørgsmål om magt, ligestilling og repræsentation, som i disse år fylder i samfundsdebatten og dermed også samtidskunsten.

De medvirkende er både studerende ved Det Kgl. Danske Kunstakademi og praktiserende kunstnere uden for akademiet – alle med forskellige holdninger til spørgsmålet om, hvorvidt den frie kunst er truet.

I første afsnit omtales en happening som du lavede i Kunstakademiets åbne gård sidste år. Vi bruger ikke billeder af den omtalte happening, men en af vores medvirkende fortæller om den, mens han står i skolegården hvor det skete.

Det beskrives at du er selvudnævnt provokunstner, og er medlem af partiet Stram Kurs, og at du efter busteaktionen, sammen med et hold af fotografer gik ind i akademiets skolegård, overhældte dig selv med sort maling, tog en kongekrone på, og råbte at du var n-ords konge.

De udtalelser i programmet du måske kan finde krænkende bliver sagt af dokumentaristen Anna Martensen, og er følgende:

“Mange af de studerende på akademiet opfattede Uwe Max’ happening som racistisk.”

“efter min mening går han langt over stregen.”

Du har du ret til at komme til genmæle på ovenstående beskyldning i dokumentarserien. Din kommentar vil blive vist på tekst i slutningen af det første afsnit som påstanden ligger i, muligvis i forkortet version.”

Hærværksmanden Andreas Fog, der smadrede Negerkongens glasskål med tusch med det håb, at Negerkongen ville træde på glasskårene og få sine fødder skåret op.

***

Her er Uwe Max Jensens svar til Katrine Seidelin:

Hvis jeg bliver beskyldt for eller forbundet til racisme i forbindelse med programmet, ser jeg mig nødsaget til at trække Koncern TV og Filmproduktion i retten for injurier.

“Det beskrives at du er selvudnævnt provokunstner”

Jeg er ikke selvudnævnt provokunstner. Jeg er billedkunstner og journalist. Jeg har studeret på Det Jyske Kunstakademi. Jeg har desuden læst kunsthistorie på Aarhus Universitet. Jeg har udstillet flere gange på Randers Kunstmuseum, hvor jeg også har et værk i den permanente samling. Jeg har et portræt hængende på Christiansborg. Jeg har to værker i den permanente samling på MAMCO – Schweiz’ største museum for samtidskunst.

https://archive.mamco.ch/artistes_fichiers/J/jensen.html?fbclid=IwAR2DadVvdJvk6lc2GH6JxEg_fvpVa8N2rGM7gWtdRDNA4P3P6g2TduKTrkQ

Negerkonge poserer på Negerkongens Nytorv.
Selvbevidst negerkonge.
Negerkongen hopper i vandet.

“og er medlem af partiet Stram Kurs”

Ja, jeg er medlem af Stram Kurs. Flere billedkunstnere er associeret med den ekstreme venstrefløj. For eksempel Michael Elmgreen fra kunstnerduoen Elmgreen og Dragset, der økonomisk har støttet den venstreekstreme organisation Antifascistisk Aktion, der står bag en række voldelige overfald på politiske modstandere fra højrefløjen.

https://www.information.dk/kultur/2014/09/kritik-forvandlet-tom-stil?fbclid=IwAR0QK3C-VlVnQuYOSAdXOEu_kvMuCsF1UU41flffjWLzIxyXrRvUOGpgk7A

Så jeg forstår ikke, at det skulle være særlig oprørende, at en kunstner er medlem af et lovligt politisk parti – Stram Kurs – der var ganske tæt på at komme i folketinget. Det burde derimod være oprørende, at kunstnere – som Michael Elmgreen fra Elmgreen og Dragset – støtter organisationer, der står bag politisk vold, chikane og trusler.

“og at du efter busteaktionen”

Der er tale om en eufemisme fra Koncerns side. Bagkvinden bag “busteaktionen” Katrine Dirckinck-Holmfeld er anklaget for hærværk, så det er mest rimeligt at betegne “busteaktionen” som en hærværksaktion.

“sammen med et hold af fotografer gik ind i akademiets skolegård”

Der var én fotograf i akademiets gård.

“overhældte dig selv med sort maling”

Nej. Jeg malede mig selv sort med tusch. En af de tre personer, jeg havde med, hjalp med at male mig.

“tog en kongekrone på”

Jeg tog en papkrone på, der var malet med guldfarve fra Søstrene Grene.

“og råbte at du var n-ords konge”

Hvad betyder dette?

“Mange af de studerende på akademiet opfattede Uwe Max’ happening som racistisk.”

Det er injurierende at beskylde mig for racisme. Jeg er aldrig dømt for racisme. Hvis beskyldninger om racisme rettet mod mig optræder i programmet, ser jeg mig nødsaget til at tage juridiske skridt mod personerne bag disse injurier og Koncern TV og Filmproduktion.

“efter min mening går han langt over stregen.”

Hvilken streg? Det er mig bekendt ikke forbudt at male sig sort. Den eneste, der gik over stregen, var den studerende Andreas Fog, der begik hærværk, da han smadrede min glasskål med tusch i håb om, at jeg ville skære mine bare fødder på glasskårene.

“I første afsnit omtales en happening som du lavede i Kunstakademiets åbne gård sidste år. Vi bruger ikke billeder af den omtalte happening, men en af vores medvirkende fortæller om den, mens han står i skolegården hvor det skete.”

Det er da fuldstændig vanvittigt ikke at vise seerne, hvad happeningen gik ud på.

vh

Uwe Max Jensen


*

Støt Uwe Max Jensens kunst her

4 Kommentarer på "Oprør på Kunstakademiet – Koncern TV skjuler negerkonge for seerne"

  1. Negerkongen burde skide på det Danske flag… Det er jo det, alle de sorte jo gør!

  2. Negerkongen styrer!!! 🤙🤙🤙🤙🤙🤙✊🏿

    • En statue af Negerkongen skal efter min mening produceres og udstilles på Kongens Nytorv, vendt mod Charlottenborg. Statuen skal være 7 meter høj, så de studerende på institutionen ikke kan undgå at lægge mærke til den, hver eneste gang, de kommer til at kigge ud af vinduet eller skal ud på Kongens Nytorv.
      Hold k..: hvor kunne det være sjovt at se deres irriterede og frustrerede ansigter når de gik forbi 😆😆😆😆

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.