Aydin Soei spredte løgne om Field’s-skyderiet; nu holder damebladet Elle mikrofonen for iraneren i et ukritisk interview

Christian Marcussen skriver på Facebook om iraneren Aydin Soei, der spredte grov misinformation om skyderiet i Field’s:

“Mens angrebet i Field’s stod på, delte sociolog og “Årets Københavner” – Aydin Soei – misinformation til sine 10.000 Instagram-følgere omkring, hvad der foregik.

Det kritiserede jeg ham kraftigt for i dagene efter og opfordrede ham mange gange til at beklage og korrigere (derfor kan jeg ikke tagge ham, da jeg er blokeret).

TV 2 og Radio 4 gik også ind i sagen, mens Aydin (en af hovedkræfterne bag “Ansvarlig Presse” og vinder af “Finn Nørgaard-prisen”) gik i flyverskjul.

Nu udtaler han sig for første gang om sagen og indrømmer, at han begik en fejl. Det gør han sammen med sin kanin i dette hårdtslående interview i damebladet Elle.

“I forbindelse med skyderiet i Field’s begik jeg en fejl. Jeg lagde en story ud på Instagram, hvor jeg skrev, at flere havde skrevet direkte til mig, at gerningsmanden konkret gik efter etniske minoriteter, og jeg skrev, at hvis det havde været en brun gerningsmand, så ville man hurtigt begynde at spekulere i motiver. Jeg ville aldrig have udtalt mig på så tidligt et stadie i et medie, der når langt bredere ud end en story på min private Instagram-konto. Jeg ville end ikke skrive den slags i et opslag, der modsat en story ikke forsvinder efter 24 timer. Men jeg tog fejl der, ingen tvivl. Jeg tvivler imidlertid på, at alle mulige internetkrigere var gået amok over det, havde krævet at man skulle sige undskyld og spekuleret i, hvorvidt en story på Instagram var udtryk for, at man ikke ville Danmark og det danske fællesskab, hvis der havde været tale om en hvid meningsdanner.”

Christian Marcussens Facebookopslag.

Det er journalist Michelle Arrouas, der holder mikrofonen for Aydin Soei, i damebladet Elle.

I dagene efter skyderiet i Field’s blev der spredt løgne og misinformation i det muslimske indvandrermiljø, hvor talrige påstod, at den formodede gerningsmand (sagen har ikke været for retten endnu) gik målrettet efter muslimer. Det viste sig senere at være lodret løgn. Kun et af ofrene havde muslimsk baggrund. Men også stemmer fra den yderste venstrefløj – som Tommy Henningsen – spredte falske nyheder med fuldt overlæg.

Tommy Henningsen påstod i et opslag på sociale medier løgnagtigt, at “terroristen” fra Field’s var folketingskandidat for Stram Kurs. Den formodede gerningsmand er en psykisk syg dansk mand fra lokalområdet, der intet har med Stram Kurs at gøre.

Den irakiske migrant, Mahdi Al-Wazni, og hans kone spredte også løgne om Field’s-tragedien. Det hele handlede om på løgnagtigt grundlag at iscenesætte en muslimsk offerfortælling.

Mahdi Al-Wazni viderebragte i 24syv den løgnagtige historie om, at gerningsmanden skulle være medlem af Stram Kurs.

Abdallah Abou Hachim, der stammer fra Libanon, som i 2009 var nomineret til Fyens Stiftstidendes talentpris, var også med til at sprede grove usandheder om tragedien i Field’s. I lighed med Saif Shah Muhammed, der er talsmand for den iranske statsmoske Imam Ali Moskeen i København.

Iranske Jino Victoria Doabi, der har midlertidig opholdstilladelse i Danmark og er aktiv i Det Radikale Venstre, nægtede at erkende, at årsagen til Field’s-tragedien – ifølge flere medier og kilder – er, at gerningsmanden er alvorligt psykisk syg.

Det viste sig kort sagt at være løgn, da Saif Shah Muhammad, Aydin Soei, Abdallah Abou Hachim, Mahdi Al-Wazni, Tommy Henningsen og et utal af andre muslimske og venstreorienterede SoMe-brugere insinuerede, at Field’s-skyderiet var antimuslimsk.

Afghanske Najeb Eshaq var det eneste ikke-etnisk danske offer i tragedien – ud af 10 ofre. Bortset fra Najeb Eshaq var der kun danske navne, en russer og en svensker, der skulle til koncert med Harry Styles i Royal Arena, blandt ofrene. 

Najeb Eshaq fortalte om skyderiet i Field’s til Danmarks Radio. Han blev ramt i højre skulder.

Journalist Søren K. Villemoes fra Weekendavisen afviste på Facebook teorien om, at gerningsmanden fra Field’s havde muslimer som et selvstændigt mål. Han skrev:

“Der er kun ét af hans ofre, der har et “mellemøstligt” navn. Hvis man kender repræsentationen af folk med anden etnisk baggrund i Field’s, forekommer det meget usandsynligt, at de (muslimer, red.) skulle have været et selvstændigt mål. Det er en and. Og i sidste ende har alle et ansvar for, hvad de viderebringer. Særligt dem med et publikum, som folk lytter til og tager alvorligt.”

Om Søren K. Villemoes’ Facebookopslag var rettet direkte til Aydin Soei vides ikke. Men det kan unægteligt læses på den måde.

(Øverste billede: Maleri, der forestiller gerningsmanden fra Field’s)

Se også Afsløring af journalistisk stikker-netværk: Sådan arbejder ‘de røde lejesvende’ i Danmark 

Læs også Hvordan islam trænger ind i skolen

Læs desuden Mathias Friis’ tweet om Rasmus Paludan kostar honom 55 000 kronor

Du kan også med fordel læse Dækker Redox over Field’s-skyderen? 

3 Kommentarer på "Aydin Soei spredte løgne om Field’s-skyderiet; nu holder damebladet Elle mikrofonen for iraneren i et ukritisk interview"

  1. løgne bliver muslimer oplært i fx ideologien Islam er en stor løgn

  2. Islamtøserbladet hedder det vidst.
    Et sammensurium af slam-madrasser

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.