Lars Vilks er død

Den svenske billedkunstner og kunstprofessor Lars Endel Roger Vilks er død. Han blev 75 år gammel.

De svenske medier oplyser søndag aften, at Lars Vilks omkom i en bilulykke tidligere på dagen. I bilen befandt sig to politibetjente, der skulle beskytte den terrortruede svenske kunstner. Begge betjente omkom også i ulykken.

Ulykken fandt sted på motorvej E4 ved byen Markaryd, der ligger 80 kilometer nordøst for Helsingborg. Den civile politibil, hvor Lars Vilks var passager, kolliderede med en lastbil, hvor en 45-årig mand sad bag rattet. Der var endnu en politibil med betjente, der fulgte efter den forulykkede bil. Disse betjente er uskadte og har afgivet vidneforklaringer.

De svenske politimyndigheder fortæller, at det er uklart, hvorfor ulykken indtraf. Politiet siger, at der på dette tidligere stadie ikke er noget, der tyder på, at en tredjepart er involveret i dødsulykken.

I den brede offentlighed var Lars Vilks kendt for sine tegninger af Muhammed som en rundkørselhund. Tegninger, der blev bragt i den svenske avis Nerikes Allehanda i 2007. Forinden var tegningerne blevet publiceret i Weekendavisen og Jyllands-Posten.

Tegningerne gav anledning til voldsomme protester fra brede kredse af muslimer samt terrororganisationen Al-Qaeda.

Lars Vilks modtog adskillige dødstrusler på grund af tegningerne, og han kom efter et terrorattentat under permanent politibeskyttelse.

Da en muslimsk terrorist fra Irak sprængte sig selv i luften i Stockholm i 2010, blev der afsendt en mail, der begrundede bombeterroren med Lars Vilks’ kunstneriske virke. To personer blev såret i det islamiske angreb.

Lars Vilks var også hovedpersonen, da Lars Vilks Komiteen blev angrebet i København i februar 2015 i forbindelse med et debatarrangement om kunstnerisk ytringsfrihed. Islamisk Stat-terroristen Omar El-Hussein åbnede ild mod kulturhuset Krudttønden og dræbte den danske filminstruktør Finn Nørgaard.

Lars Vilks var uddannet kunstteoretiker med en ph.d. i kunsthistorie fra Lunds Universitet i 1987. Lars Vilks var professor i kunstteori i Bergen fra 1997 til 2003.

Svensk politi fortæller, at myndighederne planlægger at afholde en pressekonference mandag formiddag.

*

Lars Vilks er med på udstillingen Politisk kunst / Sztuka polityczna på CSW i Warszawa i Polen. En udstilling, der har deltagelse af de danske kunstnere Erik K. Kristensen, Firoozeh Bazrafkan, Kristian von Hornsleth og undertegnede.

Jeg har kendt Lars Vilks siden 2007, og vi var i en årrække tæt på hinanden i forbindelse med arbejdet i Lars Vilks Komiteen, som jeg grundlagde sammen med Helle Merete Brix.

I Polen fik vi talt lidt sammen op til ferniseringen, men vi havde begge to travlt med at få vores værker på plads. Lars gik tidligt hjem fra ferniseringen, mens jeg fortsatte noget længere. Men næste dag løb jeg ind i ham til morgenmaden på hotellet og fik sagt ordentligt farvel til ham. Det giver mig en vis trøst nu.

*

Æret være Lars Vilks’ minde.


(Illustration: Lars Vilks: Selvportræt)

7 Kommentarer på "Lars Vilks er død"

 1. RIP Lars Vilks

 2. Hvil i fred Lars Vilks. Og det samme til de modige betjente, der døde mens de arbejdede med at beskytte ham.

  • Ifølge Den Korte Avis ser det ud til at bilen med Lars Vilks og de to betjente kørte over i modsatte vejbane og direkte ind i lastbilen. Dette har ifølge avisen øjeblikkeligt medført spekulationer om det var en ulykke eller ikke.

   • Net op. Kørte over i modsat vejbane, og kyssede en Lastbil.

    Det er helt sikkert pillet ved styrtøjer, Bremserørs brud, Sprunget et dæk i venstre side, osv osv

    Det er lige som det er noget der lugter. ” A T T E N T A T “

 3. Lyder ærlig talt mystisk. Bør politibetjente ikke være nogle af landets bedste bilister?

  Hvis i fred, Lars Vilks.

 4. Det kunne også være en boks til at fjernstyre bilen med?

  Ære være Lars Vilks minde. Ære være hans kamp for ytringsfriheden.
  Ære være de to livvagter der omkom. Respekt for deres villighed til at beskytte Lars.

  Håber at der bliver opkaldt en plads efter Lars. Håber at de to betjente, bliver mindet på selvsamme plads. For de er alle tre helte. Vi glemmer jer aldrig.

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.