En ”pariastat” i Eurabia/Afropa…

Det er ikke et forsvar for de autoritære træk i Hviderusland at krumme tæer over den aktuelle moralisering over for landet. Ikke mindst kommer man til at tænke på den tiltagende kriminalisering af nationalsindede dissidenter i Vesteuropa, for ikke at glemme forsøgene på at få fingre i folk som Edward Snowden og Julian Assange med omtrent samme metoder som gårsdagens omdirigering af et fly.

Man bør så vist være både demokratisk og nationalsindet, men sagen giver jo også anledning til at overveje, hvad der er vigtigst, og om EU også her har grund til at sidde på piedestal – bortset fra at man altså i realiteten mere taler om end praktiserer de demokratiske idealer. Mere basal for velfærd er den etniske homogenitet. Er dén kompromitteret, er genoprettelse meget svær. Et diktatur kan væltes i morgen. Hvideruslands muslimske andel af befolkningen er cirka en halv procent, det er altovervejende en historisk minoritet, og der slås hårdt ned på enhver sikkerhedstrussel.

Lukasjenkos filosofi lyder: ”Man er nødt til at kontrollere landet. Hovedsagen er ikke at ødelægge folks liv.” I Vesten tenderer magthaverne mod at gøre begge dele (dog med stadig flere no-go-zoner), selv for folk som ikke blander sig i politik. Lukasjenko er fiffig som de gamle kommunister til at tale tolerant og antiracistisk, men samtidig understreger han, at Hviderusland er et land for europæere uden andre landes religiøse og etniske modsætninger. Man kan tilføje, at i ”demokratierne” udføres diktaturets brutalitet bare af importerede tæskehold som direkte konsekvens af en politik uden folkeligt mandat, hvor følgerne kunne forudses (og rammer langt mere generelt og vilkårligt).

En dobbeltmoral er det selvsagt også fra Vestens side at have barbariske allierede og så udpege Hviderusland som tornen i øjet – ja, vel egentlig racistisk åbenbart at stille ringere krav til ikke-europæiske lande. Eller som Lukasjenko siger:  ”USA ønsker at demokratisere os. Ok, men hvorfor tager de ikke ud og demokratiserer Saudi-Arabien? Er vi ligesom Saudi-Arabien? Nej, langtfra. Så hvorfor demokratiserer de ikke Saudi-Arabien? Fordi de er nogle dumme svin, men de er deres dumme svin.”

Aktivister er i fare i Hviderusland, hvilket bør påtales, men i Vesten lever både aktivister og den passive befolkning usikre liv i det islamiserede gadebillede. (Hviderusland kender ikke til islamterror; en bombning af Minsks metro for ti år siden blev udført af apolitiske galninge, som senere blev henrettet). Polemisk sagde Lukasjenko under et interview på sit kontor: ”Se uden for vinduet. Ser De noget hegn omkring paladset? Ser De nogen vagter? Dette er et land, hvor alle er trygge.” Uden bare at rose Hviderusland kan man opstille en række parametre og betvivle, at EU klarer sig godt i sammenligningen. Og kommer tilmed til kort på nogle af de væsentligste.

1 Kommentar på "En ”pariastat” i Eurabia/Afropa…"

  1. Det er efterhånden et af de største problemer i Vesten at vi er blevet alt for gode til at påpege alle andres åbenlyse fejl, når vi selv nærmest fuldstændig har forladt friheds- og borgerrettigheds-filosofien og meldt os ind i klubben af semitotalitære stater, der er godt på vej mod diktaturtilstande..

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.