Niels Ivar Larsen og Jacob Mchangama inspireret af Stram Kurs

Det er en ugen siden, at Stram Kurs demonstrerede foran Den Franske Ambassade på Kongens Nytorv i København til ære for den terrormyrdede franske skolelærer Samuel Paty. Nu efterligner nogen af ytringsfrihedens lidt mindre aktører – Niels Ivar Larsen, Jacob Mchangama og Fri Debat – Stram Kurs’ initiativ.

Søndag 25. oktober 2020 fra klokken 15.30 demonstrerer de pågældende, der i denne sammenhæng kalder sig Gruppen Paty, “til ære for Samuel Paty og for ytringsfriheden”.

Gruppen Paty skriver på Facebook:

“Den franske skolelærer Samuel Paty blev myrdet fredag den 16. oktober 2020, da en person (muslimske Abdullakh Anzorov, red.) skar halsen over på ham. Mordet var en reaktion på, at skolelæreren havde fremvist tegninger af Muhammed i sin undervisning (blandt andet en tegning af Muhammeds røvhul – se længere nede på siden, red.).
Både i Frankrig og i Danmark har der efterfølgende været en aktiv debat om undervisning, skolens formål og ytringsfrihed (og en demonstration foran Den Franske Ambassade arrangeret af Stram Kurs lørdag i sidste uge, red.).


Søndag 25. oktober 2020 klokken 15.30 (vintertid) på Christiansborgs Slotsplads vil Samuel Paty blive æret med taler for ham og ytringsfriheden. De inviterede talere repræsenterer jura, elever, skolen og staten.
Efter talerne går forsamlingen, med fakler, til Kongens Nytorv, hvor der foran Den Franske Ambassade vil blive holdt ét minuts stilhed til ære for Samuel Paty og til fælles eftertænksomhed.

PROGRAM


15.30 Velkomst ved konferencier
15.35 Gennemgang af Covid-19 tiltag
15.40-16.40 Taler ved:
– Jacob Mchangama, Direktør i tænketanken Justitia
– Stefan Hermann, Rektor ved Københavns Professionshøjskole


16.45 Afgang mod Kongens Nytorv
17.10 Ankomst Den franske ambassade, Kongens Nytorv
17.15 Signal om ét minuts stilhed
17.20 Sang ved mezzosopran Andrea Pellegrini, hvilket markerer begivenhedens ophør
Talerækken opdateres løbende i takt med endeligt tilsagn.

COVID 19-TILTAG


Alle opfordres til at bære mundbind, holde afstand og bruge afstands-badge, som udleveres på apoteket, hvis man hører til en særligt udsat gruppe.
Der er et særligt område til højre for scenen afmærket til personer, der er i risikogruppen, og her opfordres alle til at holde yderligere stor afstand (to meter).
Alle med symptomer bedes blive hjemme.


TIDSLINJE OM EMNET HERUNDER MEDIEDÆKNING


Fredag 16. oktober 2020: Den franske lærer Samuel Paty myrdes på åben gade i Conflans-Sainte-Honorine, en forstad til Paris.


Lørdag 17. oktober 2020: En dansk lærer (lektor Sofie Danneskiold-Samsøe, red.) proklamerer åbent på Facebook, at hun vil bruge Muhammedtegningerne i sin undervisning. Opslaget resulterer i voldsomme trusler i kommentarsporet til opslaget og i direkte beskeder. Læreren vælger at politianmelde truslerne og fjerner på deres anbefaling opslaget af sikkerhedshensyn og på grund af efterforskningen.

(Lørdag 17. oktober 2020: Stram Kurs demonstrerer foran Frankrigs ambassade på Kongens Nytorv til ære for afdøde Samuel Paty, red.)


Søndag 18. oktober 2020: Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen (lederforening for de danske folkeskolers ledere) gentager, at man ikke skal vise tegningerne i undervisningen.


Tirsdag 20. oktober 2020: Uddannelsesredaktør på Politiken, Jacob Fuglsang, foreslår i en leder, at gøre Muhammedtegningerne til pensum i folkeskolen.


Onsdag 21. oktober 2020: Flere medlemmer af de politiske partier byder ind i debatten om pensumkrav, metodefrihed med videre.


Torsdag 22. oktober 2020: Stefan Hermann, rektor for Metropol, mener, at man frit skal kunne vise og bruge tegningerne i undervisningen og bakker op om sine ansattes ret til metodefrihed.


Torsdag 22. oktober 2020: DR P1 debatten må redigere deres program, da de nævner en skolelærers arbejdsplads.


Torsdag 22. oktober 2020: Jurist og direktør for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama, udtaler sig til Berlingske og understreger, at “ytringsfriheden er et afgørende princip i det demokratiske samfund, og at skolen har en forpligtelse på demokratiet, samt at ytringsfriheden er også vigtig i skolen, fordi eleverne skal kunne udtrykke deres holdninger.”


MEDARRANGØRER


Tænketanken Justitia
Fri Debat
Danske Skønlitterære Forfattere
Pressekontakt:
Niels Ivar Larsen, Talsmand for Fri Debat: 26182789
Jacob Mchangama, Direktør Justitia: 24664220″

*

Den franske lærer, der blev myrdet, havde blandt andet vist en tegning af Muhammeds røvhul i sin undervisning. Tegningen er lavet af satiretegneren Coco fra Charlie Hebdo.

Se også Lektor Sofie Danneskiold-Samsøe truet efter halshugning i Paris: Slet billederne – for din egen skyld

Modtog terrortrusler efter at have delt Pia Kjærsgaards Facebookopslag

Uden titel (ytringsfrihed reduceret til en kaffekop)

Be the first to comment on "Niels Ivar Larsen og Jacob Mchangama inspireret af Stram Kurs"

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.