Billedkunstner klager til Pressenævnet over Redox’ omtale af Negerkongen

Redox har skrevet en artikel om værket Negerkongen vender tilbage. Det har fået kunstneren Uwe Max Jensen til at klage over artiklen til Pressenævnet. Uwe Max Jensen opfatter Redox’ negerkonge-artikel som mangelfuld. 

Uwe Max Jensen skriver i sin klage:

Til Pressenævnet

Jeg ønsker at klage over denne artikel på Redox.dk https://redox.dk/nyheder/paludan-saa-paa-da-uwe-og-nazisterne-lavede-kunst/

Jeg finder det urimeligt, at Redox ikke nævner titlen på mit kunstværk og baggrunden for det, som jeg netop gjorde opmærksom på i mit svar til Redox, hvor jeg skrev:

“Et af værkets pointer er, at offerpositionen er en magtfuld position. Min satiriske figur Negerkongen indtog den tomme sokkel ved Vestindisk Pakhus, hvor en papmache-udgave af skulpturen I am Queen Mary har tronet, og hvor der senere kommer en bronze-udgave af samme skulptur. Jeg ønsker at påpege det ironiske i, at de kvindelige kunstnere bag I am Queen Mary – Jeannette Ehlers fra Danmark og La Vaughn Belle fra USA – alene i kraft af deres hudfarve (Jeannette Ehlers er endda ret bleg, men lad det ligge i denne sammenhæng) kan påberåbe sig en offerrolle til trods for, at ingen af de to har været slaver eller ofre for undertrykkelse.

Jeannette Ehlers og La Vaughn Belle er derimod to ekstremt privilegerede kvinder. La Vaughn Belle er statsborger i et af verdens rigeste og mest frie lande – USA – mens Jeannette Ehlers gratis er blevet uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi – en af Danmarks (for skatteborgerne) dyreste uddannelser. Kun fire år efter afslutningen på sin uddannelse modtog Jeannette Ehlers helt exceptionelt Statens Kunstfonds 3-årige arbejdslegat. De fleste kunstnere kommer ikke i nærheden af dette legat. Og hvis de gør, sker det ofte efter lang tids indsats i kunstens verden. For at perspektivere yderligere kan det nævnes, at undertegnede endnu ikke har modtaget én krone i støtte fra Statens Kunstfond til trods for, at jeg er både ældre og har arbejdet længere med kunst end Jeannette Ehlers.

Der er i øvrigt den bizarre omstændighed ved I am Queen Mary-monumentet, at Jeannette Ehlers ingen forbindelse har til De Danske Jomfruøer eller dansk slavehandel. Jeannette Ehlers’ far er fra Trinidad. Så Jeannette Ehlers profiterer altså på en historie, der ikke er hendes. Det er i min optik en form for kulturel appropriation for egen vindings skyld. Det, mener jeg godt, kunne være genstand for en større offentlig diskussion. Hvis nogen skal lave et monument over dansk slavehandel, bør det vel strengt taget være en kunstner, der har en eller anden forbindelse til det kapitel i Danmarkshistorien?”

***

I artiklen skriver Redox: “Her var en lille skare højreradikale og nazister således samlet.”

Jeg er ikke højreradikal. Som jeg skrev til Redox, da Simon Bünger fra Redox spurgte mig: “Hvilken etiket vil du bruge om dig selv politisk?”

“Jeg er menigt medlem af Stram Kurs. Men jeg føler i stigende grad, at traditionel partipolitik ikke opbyder tilfredsstillende løsninger på de udfordringer, som Danmark og verden står overfor i form af klimakrise, migration, techgiganternes stigende indflydelse, ytringsfrihed med meget mere.”

Stram Kurs er ikke et højreradikalt parti. Stram Kurs er et parti, der kæmper for blandt andet retten til religionskritik, som man traditionelt kender det på venstrefløjen. Desuden går Stram Kurs ind for, at danskere på kontanthjælp får bedre vilkår. Igen en holdning man også finder på dele af venstrefløjen.

Jeg mener ikke, at Redox sandsynliggør, at Dan Park og Lars Agerbæk er “nazister”. Hvis jeg deltager i 1. maj i Fælledparken, er jeg ikke nødvendigvis socialdemokrat. Jeg kan være i Fælledparken for at høre musik eller drikke bajere, eller fordi jeg deler nogle af Socialdemokratiets synspunkter. Men deltagelse i 1. maj eller en anden socialdemokratisk demonstration eller manifestation gør mig ikke til socialdemokrat.

At Dan Park har deltaget i en demonstration gør ham ikke til “nazist”. At Lars Agerbæk har deltaget i en demonstration og skrevet på en hjemmeside gør ham ikke til “nazist”.

Det er derfor ikke bare en journalistisk stramning, men et decideret falsum, når Redox skriver om “en lille skare højreradikale og nazister”.

***

“Efter at være blev malet paraderede Uwe Max Jensen rundt på pladsen med en stav i hånden og en paryk på hovedet.”

Det var et spyd, jeg havde i hånden, og en kongekrone jeg havde på hovedet.

venlig hilsen

Uwe Max Jensen

Negerkongen performer i København.

Unga bunga. Video af Søren Grinderslev.

Se også Ingen utredning görs för närvarande av varken polis eller åklagare mot Bergstrands utbildningar

Læs også Vi fejrer Bwalya Sørensens førtidspension: Sorte minoriteter står sammen! ✊🏿 

4 Kommentarer på "Billedkunstner klager til Pressenævnet over Redox’ omtale af Negerkongen"

 1. Læste også artiklen på Redox’ side. Og jeg synes helt ærligt at Agerbæk og Park burde enten politianmelde Redox eller anlægge sag for det stempel som nazister, de to får af det venstrekstremistiske Redox.
  Det kan simpelthen ikke passe at Redox skal slippe afsted med sådan noget svineri!
  Agerbæk og Park risikerer at alle, der slår deres navne op på nettet, med stor sandsynlighed får Redox’ omtale af og påstand om dem som nazister som nogle af de første “hits” (det gjorde jeg f.eks. igår), med risiko for voldelige gerninger vendt imod deres personer som konsekvens, fordi et stort antal mennesker tror på Redox’ løgne og bliver animeret til fysisk aktion mod dem.
  Det er en meget alvorlig sag offentligt at stemple andre mennesker som nazister. Og det bør få seriøse konsekvenser, der kan føles, for de ansvarlige.

  • Ja, de bør anlægge en injuriesag mod Redox.

   Redox skal løfte bevisbyrden, og det vil Redox helt sikkert få svært ved.

   • Fordrukken Taber | 12. marts 2023 ved 12:58 |

    Nu er jeg ikke jurist, men som jeg ser denne sag, så handler det vel egentlig om noget meget værre- jeg tænker bagvaskelse, da Redox har udbredt disse påstande til et ret stort antal mennesker. Ved ikke om sagen kvalificerer til det, og det må vel også være op til dem, der eventuelt politianmelder Redox, men umiddelbart og uden at være ekspert i det her, så ville det nok være den retning, jeg ville tænke i, hvis det var mig, der havde været udsat for sådan en omtale i en artikel udbredt i offentligheden.

 2. Husk: Penisfutteralen SKAL ALTID vende op ad hos en Negerkonge.

  De findes Jo både i Danmark, Afrika og New Guinea. ☺ ☺

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.