Vinder af Pulitzerprisen i journalistik: USA saboterede Nord Stream

Den amerikanske undersøgende journalist Seymour Hersh ruller i en lang artikel med titlen “Hvordan USA fik sat en stopper for Nord Stream-rørledningerne” baggrunden for ødelæggelsen af Nord Stream-rørledningerne op:


Den amerikanske flådes dykke- og bjærgningscenter / The U.S. Navy’s Diving and Salvage Center ligger på et sted, der er lige så obskurt som dets navn – ned ad det, der engang var en landevej i det landlige Panama City, en nu blomstrende ferieby i den sydvestlige del af Florida, 70 miles syd for Alabama-grænsen. Centrets kompleks er lige så ubeskriveligt som dets beliggenhed – en kedelig betonbygning fra efter Anden Verdenskrig, der ligner et erhvervsgymnasium på den vestlige side af Chicago. Et møntvaskeri og en danseskole ligger på den anden side af det, der nu er en firesporet vej.

Centret har i årtier uddannet højt kvalificerede dybhavsdykkere, som, når de er blevet tildelt USA’s militærenheder over hele verden, er i stand til at foretage tekniske dykninger for at gøre det gode – bruge C4-sprængstoffer til at rydde havne og strande for affald og ueksploderet ammunition – såvel som det dårlige, som at sprænge udenlandske olieplatforme i luften, ødelægge indsugningsventiler til undersøiske kraftværker, ødelægge sluser på vigtige skibskanaler. Centret i Panama City, der har den næststørste indendørs pool i Amerika, var det perfekte sted at rekruttere de bedste og mest stilfærdige kandidater fra dykkerskolen, som sidste sommer med succes gjorde det, de havde fået bemyndigelse til at gøre 260 fod under overfladen af Østersøen.

I juni sidste år placerede flådedykkerne, der opererede under dække af en meget omtalt NATO-øvelse midt på sommeren, kendt som BALTOPS 22, de fjernudløste sprængstoffer, som tre måneder senere ødelagde tre af de fire Nord Stream-rørledninger, ifølge en kilde med direkte kendskab til den operationelle planlægning.

To af rørledningerne, der samlet var kendt som Nord Stream 1, havde forsynet Tyskland og store dele af Vesteuropa med billig russisk naturgas i mere end et årti. Et andet par rørledninger, kaldet Nord Stream 2, var blevet bygget, men var endnu ikke i drift. Nu, hvor de russiske tropper samlede sig ved den ukrainske grænse, og den blodigste krig i Europa siden 1945 var nært forestående, så præsident Joseph Biden rørledningerne som et middel for Vladimir Putin til at bruge naturgas som våben for sine politiske og territoriale ambitioner.

Adrienne Watson, en talsmand for Det Hvide Hus, blev bedt om en kommentar og sagde i en e-mail: “Dette er falsk og komplet fiktion.” Tammy Thorp, en talsmand for Central Intelligence Agency (CIA, red.), skrev ligeledes: “Denne påstand er fuldstændig og aldeles falsk.”

Bidens beslutning om at sabotere rørledningerne kom efter mere end ni måneders meget hemmelig debat frem og tilbage i Washingtons nationale sikkerhedskredse om, hvordan man bedst kunne nå dette mål. I en stor del af denne periode var spørgsmålet ikke, om missionen skulle udføres, men hvordan den skulle udføres uden nogen åbenlys ledetråd om, hvem der var ansvarlig.

(…)

I december 2021, to måneder før de første russiske kampvogne rullede ind i Ukraine, indkaldte Jake Sullivan til et møde med en nyoprettet arbejdsgruppe – mænd og kvinder fra Joint Chiefs of Staff, CIA, udenrigsministeriet og finansministeriet – og bad om anbefalinger til, hvordan man skulle reagere på Putins forestående invasion.

Det skulle blive det første af en række tophemmelige møder i et sikkert rum på øverste etage i Old Executive Office Building, der støder op til Det Hvide Hus, og som også var hjemsted for præsidentens rådgivende råd for udenlandske efterretninger (PFIAB). Der var den sædvanlige snak frem og tilbage, som til sidst førte til et afgørende indledende spørgsmål: Ville den anbefaling, som gruppen fremsendte til præsidenten, kunne omgøres – såsom endnu et lag af sanktioner og valutarestriktioner – eller være uigenkaldelig – det vil sige kinetiske aktioner, som ikke kunne omgøres?

Ifølge kilden med direkte kendskab til processen blev det klart for deltagerne, at Sullivan havde til hensigt at få gruppen til at udarbejde en plan for ødelæggelsen af de to Nord Stream-rørledninger – og at han efterlevede præsidentens ønsker.

I løbet af de næste mange møder drøftede deltagerne mulighederne for et angreb. Flåden foreslog at bruge en nyligt indsat ubåd til at angribe rørledningen direkte. Luftvåbnet drøftede at kaste bomber med forsinkede lunter, der kunne udløses på afstand. CIA argumenterede for, at uanset hvad der blev gjort, skulle det ske i det skjulte. Alle involverede forstod, hvad der stod på spil. “Det er ikke barnemad,” sagde kilden. Hvis angrebet kunne spores til USA, “er det en krigshandling.”

På det tidspunkt blev CIA ledet af William Burns, en afdæmpet tidligere ambassadør i Rusland, som havde været viceudenrigsminister i Obama-regeringen. Burns bemyndigede hurtigt en arbejdsgruppe fra agenturet, hvis ad hoc-medlemmer tilfældigvis omfattede en person, der var bekendt med kapaciteten hos flådens dybhavsdykkere i Panama City. I løbet af de næste par uger begyndte medlemmerne af CIA’s arbejdsgruppe at udarbejde en plan for en hemmelig operation, der skulle bruge dybhavsdykkere til at udløse en eksplosion langs rørledningen.

Noget lignende var blevet gjort før. I 1971 erfarede USA’s efterretningstjeneste fra stadig hemmelige kilder, at to vigtige enheder i den russiske flåde kommunikerede via et undervandskabel, der var begravet i Det Okhotske Hav på Ruslands fjernøstlige kyst. Kablet forbandt en regional flådekommando med hovedkvarteret på fastlandet i Vladivostok.

(…)

Planen om at sprænge Nord Stream 1 og 2 i luften blev pludselig nedgraderet fra en hemmelig operation, der krævede, at Kongressen blev informeret, til en operation, der blev betragtet som en højt klassificeret efterretningsoperation med støtte fra USA’s militær. I henhold til loven, forklarede kilden, “var der ikke længere et juridisk krav om at rapportere operationen til Kongressen. Nu skulle de bare gøre det – men det skulle stadig være hemmeligt. Russerne har en suveræn overvågning af Østersøen.”

Agenturets arbejdsgruppemedlemmer havde ingen direkte kontakt med Det Hvide Hus og var ivrige efter at finde ud af, om præsidenten mente, hvad han havde sagt – det vil sige, om missionen nu var en realitet. Kilden huskede: “Bill Burns kommer tilbage og siger: ‘Gør det’.”

Kort over Nord Stream-rørledningerne.

Ifølge Seymour Hersh havde Norge en fremtrædende rolle i forbindelse med sabotagen af Nord Stream-rørledningerne:

Norge var det perfekte sted at indlede missionen.

I de seneste par års øst-vest-krise har USA’s militær udvidet sin tilstedeværelse i Norge, hvis vestlige grænse løber 1400 miles langs det nordlige Atlanterhav og løber sammen med Rusland over polarcirklen. Pentagon har skabt højt betalte job og kontrakter, midt i en vis lokal kontrovers, ved at investere hundredvis af millioner af dollars i opgradering og udvidelse af USA’s flåde- og luftvåbenfaciliteter i Norge. De nye værker omfattede især en avanceret syntetisk aperturradar langt oppe nordpå, som kunne trænge dybt ind i Rusland og kom i drift, netop som USA’s efterretningstjeneste mistede adgangen til en række langtrækkende lyttepladser inde i Kina.

En nyrenoveret amerikansk ubådsbase, som havde været under opførelse i årevis, var blevet operationel, og flere amerikanske ubåde kunne nu arbejde tæt sammen med deres norske kolleger for at overvåge og udspionere en stor russisk atomskanse 250 miles mod øst på Kolahalvøen. USA har også kraftigt udvidet en norsk luftbase i nord og har leveret en række Boeing-byggede P8 Poseidon-patruljefly til det norske luftvåben for at styrke dets langtrækkende spionage af alt, hvad der rører sig i Rusland.

Til gengæld gjorde den norske regering de liberale og nogle moderate medlemmer af parlamentet vrede i november sidste år ved at vedtage den supplerende forsvarssamarbejdsaftale (SDCA). Ifølge den nye aftale vil USA’s retssystem i visse “aftalte områder” i det nordlige Norge have jurisdiktion over amerikanske soldater, der anklages for forbrydelser uden for basen, samt over de norske borgere, der anklages eller mistænkes for at forstyrre arbejdet på basen.

Norge var en af de oprindelige underskrivere af NATO-traktaten i 1949, i Den Kolde Krigs tidlige dage. I dag er NATO’s øverstkommanderende Jens Stoltenberg, en engageret antikommunist, der var Norges statsminister i otte år, før han med amerikansk opbakning i 2014 blev udnævnt til sin høje NATO-post. Han var en hardliner i forhold til alt, hvad Putin og Rusland angår, og han havde samarbejdet med USA’s efterretningstjenester siden Vietnamkrigen. Man har haft fuld tillid til ham siden. “Han er handsken, der passer til USA’s hånd,” sagde kilden.

Tilbage i Washington vidste planlæggerne, at de måtte tage til Norge. “De hadede russerne, og den norske flåde var fuld af fremragende sømænd og dykkere, der havde generationer af erfaring med meget rentabel olie- og gasudvinding på dybt vand,” sagde kilden. Man kunne også stole på, at de ville holde missionen hemmelig. (Nordmændene kan også have haft andre interesser. Ødelæggelsen af Nord Stream – hvis amerikanerne kunne få det til at lykkes – ville give Norge mulighed for at sælge langt mere af sin egen naturgas til Europa).

I marts fløj nogle få medlemmer af holdet til Norge for at mødes med den norske efterretningstjeneste og flåden. Et af de vigtigste spørgsmål var, hvor præcis i Østersøen det var det bedste sted at placere sprængstofferne. Nord Stream 1 og 2, der hver har to sæt rørledninger, var meget af vejen adskilt af lidt mere end en mile, mens de løb til havnen i Greifswald i det yderste nordøstlige Tyskland.

Den norske flåde var hurtig til at finde det rigtige sted, i det lave vand i Østersøen et par kilometer ud for den danske ø Bornholm. Rørledningerne løb med mere end en miles mellemrum langs en havbund, der kun var 260 fod dyb. Det ville være indenfor rækkevidde for dykkerne, som fra en norsk minejager af Alta-klassen ville dykke med en blanding af ilt, nitrogen og helium, der strømmede ud af deres tanke, at placere formede C4-ladninger på de fire rørledninger, der var dækket af et beskyttende lag beton. Det ville være et kedeligt, tidskrævende og farligt arbejde, men farvandet ud for Bornholm havde en anden fordel: der var ingen større tidevandsstrømme, hvilket ville have gjort dykningen meget vanskeligere.

Efter lidt forskning var amerikanerne helt med.

På dette tidspunkt kom flådens obskure dybhavsgruppe i Panama City endnu en gang i spil. Dybhavsskolerne i Panama City, hvis elever deltog i Ivy Bells, betragtes som et uønsket bagland af elitekandidaterne fra flådeakademiet i Annapolis, som typisk søger æren ved at blive udnævnt til Seal (Navy Seals er en betegnelse for den amerikanske flådes kommandosoldater, red.), jagerpilot eller ubådsmand. Hvis man skal blive en “Sort Sko” – det vil sige et medlem af den mindre eftertragtede overfladeskibskommando – er der altid i det mindste tjeneste på en destroyer, en krydser eller et amfibieskib. Den mindst glamourøse af dem alle er minebekæmpelse. Dykkerne kommer aldrig i Hollywood-film eller på forsiden af populære magasiner.

“De bedste dykkere med dybhavsuddannelser er et snævert fællesskab, og kun de allerbedste bliver rekrutteret til operationen og får besked på at være klar til at blive indkaldt til CIA i Washington,” sagde kilden.

Nordmændene og amerikanerne havde en lokation og agenterne, men der var en anden bekymring: enhver usædvanlig undervandsaktivitet i farvandet ud for Bornholm kunne tiltrække sig opmærksomhed fra den svenske eller danske flåde, som kunne rapportere det.

Danmark havde også været en af de oprindelige NATO-underskrivere og var kendt i efterretningstjenesterne for sine særlige forbindelser til Storbritannien. Sverige havde ansøgt om medlemskab af NATO og havde demonstreret sin store dygtighed i forvaltningen af sine undervandslyd- og magnetiske sensorsystemer, som med succes sporede russiske ubåde, der lejlighedsvis dukkede op i fjerntliggende farvande i den svenske skærgård og blev tvunget op til overfladen.

Nordmændene sluttede sig til amerikanerne og insisterede på, at nogle højtstående embedsmænd i Danmark og Sverige skulle informeres i generelle vendinger om mulige dykkeraktiviteter i området. På den måde kunne nogen højere oppe gribe ind og holde en rapport ude af kommandokæden og dermed afskærme rørledningsoperationen. “Det, de fik at vide, og det, de vidste, var bevidst forskelligt,” fortalte kilden mig. (Den norske ambassade, der blev bedt om at kommentere denne historie, reagerede ikke).

Nordmændene var nøglen til at løse andre problemer. Den russiske flåde var kendt for at have overvågningsteknologi, der kunne opdage og udløse undervandsminer. De amerikanske eksplosive anordninger skulle camoufleres på en måde, så de for det russiske system ville fremstå som en del af den naturlige baggrund – noget, der krævede tilpasning til vandets særlige saltholdighed. Nordmændene havde en løsning.

Nordmændene havde også en løsning på det afgørende spørgsmål om, hvornår operationen skulle finde sted. I de sidste 21 år har USA’s Sjette Flåde, hvis flagskib er baseret i Gaeta i Italien syd for Rom, hvert år i juni sponsoreret en stor NATO-øvelse i Østersøen, som involverer en lang række allierede skibe fra hele regionen. Den aktuelle øvelse, der afholdes i juni, er kendt som Baltic Operations 22 eller BALTOPS 22. Nordmændene foreslog, at dette ville være det ideelle dække for at udlægge minerne.

Amerikanerne leverede et vigtigt element: de overbeviste planlæggerne for Den Sjette Flåde om at tilføje en forsknings- og udviklingsøvelse til programmet. Øvelsen, som blev offentliggjort af søværnet, involverede Den Sjette Flåde i samarbejde med søværnets “forsknings- og krigsføringscentre”. Begivenheden til søs skulle afholdes ud for Bornholms kyst og involvere NATO-hold af dykkere, der anbragte miner, mens konkurrerende hold skulle bruge den nyeste undervandsteknologi til at finde og ødelægge dem.

Det var både en nyttig øvelse og et genialt dække. Drengene fra Panama City ville gøre deres arbejde, og C4-sprængstofferne ville være på plads ved afslutningen af BALTOPS 22 med en 48-timers tidsindstilling tilknyttet. Alle amerikanerne og nordmændene ville være væk for længst ved den første eksplosion.

Dagene var ved at tælle ned. “Uret tikkede, og vi nærmede os en fuldført mission,” sagde kilden.

Dernæst: Washington kom på andre tanker. Bomberne skulle stadig placeres under BALTOPS, men Det Hvide Hus var bekymret for, at et tidsrum på to dage for deres detonation ville være for tæt på øvelsens afslutning, og det ville være tydeligt, at USA havde været involveret.

I stedet havde Det Hvide Hus en ny anmodning: “Kan gutterne i området finde på en måde at sprænge rørledningerne senere på kommando?”

Nogle medlemmer af planlægningsgruppen var vrede og frustrerede over formandens tilsyneladende ubeslutsomhed. Dykkerne i Panama City havde gentagne gange øvet sig i at placere C4 på rørledninger, som de ville gøre det under BALTOPS, men nu måtte holdet i Norge finde på en måde at give Biden det, han ønskede – nemlig muligheden for at udstede en vellykket eksekveringsordre på et tidspunkt efter eget valg.

At få til opgave at foretage en arbitrær ændring i sidste øjeblik var noget, som CIA var vant til at håndtere. Men det fornyede også de bekymringer, som nogle havde om nødvendigheden og lovligheden af hele operationen.

Præsidentens hemmelige ordrer mindede også om CIA’s dilemma i Vietnamkrigens dage, da præsident Johnson, der blev konfronteret med voksende anti-Vietnamkrigsstemninger, beordrede CIA til at overtræde sit charter – som specifikt forbød det at operere inden for USA – ved at udspionere antikrigsledere for at finde ud af, om de blev kontrolleret af det kommunistiske Rusland.

Agenturet gav i sidste ende sit samtykke, og i løbet af 1970’erne blev det klart, hvor langt det var villigt til at gå. I kølvandet på Watergate-skandalerne kom der efterfølgende afsløringer i aviserne om agenturets spionage mod amerikanske borgere, dets involvering i mord på udenlandske ledere og dets undergravning af Salvador Allendes socialistiske regering.

Disse afsløringer førte til en dramatisk række høringer i midten af 1970’erne i Senatet under ledelse af Frank Church fra Idaho, som gjorde det klart, at Richard Helms, den daværende direktør for agenturet, accepterede, at han havde en forpligtelse til at gøre, hvad præsidenten ønskede, selv om det betød at overtræde loven.

I et ikke offentliggjort vidneudsagn, der blev afgivet for lukkede døre, forklarede Helms med beklagelse, at “man har næsten en ubesmittet undfangelse, når man gør noget” efter hemmelige ordrer fra en præsident. “Uanset om det er rigtigt, at du skal have det, eller forkert, at du skal have det, så arbejder [CIA] under andre regler og grundregler end nogen anden del af regeringen.” Han fortalte i bund og grund senatorerne, at han som leder af CIA forstod, at han havde arbejdet for kronen og ikke for forfatningen.

Amerikanerne i Norge arbejdede under samme dynamik og begyndte pligtskyldigt at arbejde på det nye problem – hvordan C4-sprængstofferne kunne detoneres på afstand efter anmodning fra Biden. Det var en langt mere krævende opgave, end de i Washington forstod. Holdet i Norge kunne på ingen måde vide, hvornår præsidenten ville trykke på knappen. Ville det være om nogle få uger, om mange måneder eller om et halvt år eller længere?

C4’eren, fastgjort til rørledningerne, ville blive udløst af en sonarbøje, der ville blive kastet ned af et fly med kort varsel, men proceduren involverede den mest avancerede signalbehandlingsteknologi. Når de forsinkede tidsindsatser, der var fastgjort til en af de fire rørledninger, var på plads, kunne de ved et uheld blive udløst af den komplekse blanding af baggrundslyde fra havet i hele den stærkt trafikerede Østersø – fra skibe i nærheden og på afstand, undervandsboringer, seismiske hændelser, bølger og endda havdyr. For at undgå dette ville sonarbøjen, når den er på plads, udsende en sekvens af unikke lavfrekvente tonale lyde – ligesom dem, der udsendes af en fløjte eller et klaver – som ville blive genkendt af tidsindstillingen og efter en forudindstillet timers forsinkelse udløse sprængstofferne. (“Man ønsker et signal, der er robust nok til, at intet andet signal ved et uheld kan sende en impuls, der udløser sprængstofferne”, fik jeg at vide af Dr. Theodore Postol, professor emeritus i videnskab, teknologi og national sikkerhedspolitik ved MIT. Postol, der har været videnskabelig rådgiver for Pentagons chef for flådeoperationer, sagde, at det spørgsmål, som gruppen i Norge stod over for på grund af Bidens forsinkelse, var et spørgsmål om tilfældigheder: “Jo længere tid sprængstofferne er i vandet, jo større er risikoen for et tilfældigt signal, der kan udløse bomberne.”)

Den 26. september 2022 foretog et P8-overvågningsfly fra den norske flåde en tilsyneladende rutineflyvning og kastede en sonarbøje ned. Signalet spredte sig under vandet, først til Nord Stream 2 og derefter videre til Nord Stream 1. Få timer senere blev de kraftige C4-sprængstoffer udløst, og tre af de fire rørledninger blev sat ud af drift. I løbet af få minutter kunne man se de metangasbassiner, der var tilbage i de lukkede rørledninger, sprede sig på vandoverfladen, og verden fik at vide, at der var sket noget uigenkaldeligt.


Om de amerikanske mediers reaktion på sabotagen af Nord Stream-rørledninger skriver Seymour Hersh:

Umiddelbart efter bombeangrebet på rørledningen behandlede de amerikanske medier det som et uopklaret mysterium. Rusland blev gentagne gange nævnt som en sandsynlig gerningsmand, tilskyndet af kalkulerede udsagn fra Det Hvide Hus – men uden at der nogensinde blev fastlagt et klart motiv for en sådan selv-sabotageakt, ud over simpel gengældelse. Da det et par måneder senere kom frem, at de russiske myndigheder i al stilhed havde indhentet skøn over omkostningerne til reparation af rørledningerne, beskrev New York Times nyheden som “en komplikation af teorierne om, hvem der stod bag” angrebet. Ingen større amerikanske aviser gravede i de tidligere trusler mod rørledningerne, som Biden og viceudenrigsminister Nuland havde fremsat.

Selv om det aldrig blev klart, hvorfor Rusland ville forsøge at ødelægge sin egen lukrative rørledning, kom der en mere sigende begrundelse for præsidentens handling fra udenrigsminister Blinken.

På et pressemøde i september sidste år blev Blinken spurgt om konsekvenserne af den forværrede energikrise i Vesteuropa, og han beskrev øjeblikket som et potentielt godt øjeblik:

“Det er en fantastisk mulighed for én gang for alle at fjerne afhængigheden af russisk energi og dermed fjerne Vladimir Putins våbenisering af energi som et middel til at fremme sine imperiale planer. Det er meget betydningsfuldt, og det giver en enorm strategisk mulighed for de kommende år, men i mellemtiden er vi fast besluttet på at gøre alt, hvad vi overhovedet kan, for at sikre, at konsekvenserne af alt dette ikke bæres af borgerne i vores lande eller for den sags skyld rundt om i verden.”

For nylig udtrykte Victoria Nuland tilfredshed med, at den nyeste af rørledningerne blev nedlagt. Under en høring i Senatets udenrigsudvalg i slutningen af januar sagde hun til senator Ted Cruz: “Ligesom du er jeg, og jeg tror, at administrationen er meget tilfreds med at vide, at Nord Stream 2 nu er, som du ynder at sige, en metalklump på havets bund.”

Kilden havde et langt mere gadeklogt syn på Bidens beslutning om at sabotere mere end 1500 miles af Gazproms rørledning, da vinteren nærmede sig.

“Tja,” sagde han om præsidenten, “jeg må indrømme, at fyren har et par nosser. Han sagde, at han ville gøre det, og det gjorde han.”

Da han blev spurgt, hvorfor han troede, at russerne ikke reagerede, sagde han kynisk: “Måske vil de have mulighed for at gøre de samme ting, som USA gjorde.”

“Det var en smuk dækhistorie,” fortsatte han. “Bag den lå en hemmelig operation, der placerede eksperter i felten og udstyr, der fungerede på et hemmeligt signal.

“Den eneste fejl var beslutningen om at gøre det.”

Denne artikel blev oprindeligt offentliggjort på Seymour Hersh’s Substack. Læs den originale artikel her.

Seymour Hersh har været ansat som skribent på The New Yorker og The New York Times. Han etablerede sig som en af de fremmeste repræsentanter for undersøgende journalistik i 1970, da han fik Pulitzer-prisen (som freelancer) for sin afsløring af massakren i den vietnamesiske landsby My Lai. Siden da har han modtaget George Polk-prisen fem gange, National Magazine Award for Public Interest to gange, Los Angeles Times Book Prize, National Book Critics Circle Award, George Orwell Award og flere andre anerkendelser.

Journalist Andreas Lindqvist fra Berlingske kalder i en artikel Seymour Hersh for en “desavoueret prisvindende journalist” og Hersh’s udlægning af begivenhederne for en konspirationsteori.

Ingrid og Maria gennemgår Seymour Hershs afsløring i denne video.


Se også Rasmus Paludans ansökan till Polisen att bränna Koranen varje dag i två månader

Læs også Det er ikke kun Researchkollektivet Redox og Simon Bünger, der kører hårdt frem mod Negerkongen; også Facebook forfølger kongen

1 Kommentar på "Vinder af Pulitzerprisen i journalistik: USA saboterede Nord Stream"

 1. Tak for at offentliggøre denne artikel, Uwe. Den ser man nemlig overhovedet ikke omtalt i massemedierne, der, som det er tilfældet med alle andre heftigt censurerede emner, har ignoreret Hersh’s lange og minutiøse gennemgang af begivenhederne totalt. Men Frihedens Stemme beviser igen at mediet beskæftiger sig med de vigtige emner, også dem, der er tabu eller vækcensurerede i massemedierne.
  Læste artiklen forleden på en af mine amerikanske favoritsider og kunne konstatere at Hersh simpelthen måtte have fået viden fra insidere (i flertal), for den er så gennemarbejdet, detaljeret og grundig at man ikke er i tvivl om at det her er yderst seriøs journalistik. Og at gengivelsen af begivenhederne simpelthen MÅ være sandheden- så detaljeret er den!
  Man bemærker jo også at Sverige udførte deres egen undersøgelse af Nordstream sabotagen og bagefter meddelte at de ikke havde tænkt sig at delagtiggøre os andre i hvad de fandt frem til.
  Og Tyskland, der også foretog en undersøgelse, er netop kommet ud med den udtalelse at “Man endnu ikke har fundet beviser for russisk sabotage”- dvs man går ud og siger at undersøgelsen ikke har givet det ønskede resultat, så nu går man bare ud og siger at den ønskede skurk ikke kan bevises skyldig (med andre ord: Den ønskede skurk er Uskyldig!), så vi får det bare til at lyde som om vi har en kraftig formodning om at russerne saboterede deres egen gasledning, og vi er tæt på at finde beviserne, selvom vi INTET har fundet. Det minder faktisk lidt om ordlyden, når demokratiske politikere udtalte sig om præsident Trumps stensikre kriminalitet i embedet og landsforræderi og at “lige om lidt så finder vi “the smoking gun””. Det gjorde de bare aldrig.

  Seymour Hersh har et ry for at være en person, der bruger velplacerede, højtstående og troværdige kilder. Og helst flere af dem, før han publicerer en artikel. Troværdigheden plejer med andre ord at være i højsædet.
  Det her er en afslørende artikel, der placerer skylden for sabotagen hos det øverste embede i USA. Nemlig præsidenten selv!
  Konsekvenserne burde blive enorme.
  Demokraternes favoritbeskæftigelse under præsident Trump var konstant at finde nye “impeachment”-sagsanlæg. Først havde han “samarbejdet med russerne”. Så havde han “called for insurrection”.
  Det her er en langt, langt værre handling. Og hvis vi kan stole på Hersh’s artikel- og det er jeg bange for at vi kan- så burde Republikanerne øjeblikkeligt reagere med en impeachment hearing.
  Har de mon modet til det? Det burde de- for som jeg ser det, så skal ethvert rettænkende menneske stille sig på den rigtige side af historien i denne sag.
  USA skal offentliggøre en undskyldning for sabotagen.
  Og der skal arbejdes henimod at indlede fredsforhandlinger mellem Rusland og Ukraine så hurtigt som muligt.

  Jeg fatter stadig ikke hvorfor Putin og russerne føler sig truet på nogen måde. Hvorfor tror han/de at NATO er en fjendtlig organisation? Før Ukrainekrigen var NATO jo klar med at tilbyde Rusland observatørstatus og faktisk potentielt medlemsskab efter jerntæppets fald!
  Vi kan åbenbart aldrig enes her i Europa.
  Jeg fatter ikke dette fjendskab mellem kristne europæiske lande.

  Mvh fra en Fordrukken Taber.

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.