Eva Gregersen: Hvorfor læste Tarek Hussein ikke højt af De sataniske vers?

Eva Gregersen skriver på Facebook om højtlæsning af Salman Rushdies roman De sataniske vers:

“HVORFOR LÆSTE TAREK HUSSEIN IKKE HØJT AF DE SATANISKE VERS?

Sådan lyder overskriften på min klumme i dagens Berlingske, som handler om den nylige højtlæsning til støtte for Rushdie og udeblivelsen af flere af Gyldendals forfattere med muslimsk baggrund.

I en undertråd på Facebook har den selverklærede praktiserende muslim og demokrat Tarek Ziad Hussein oplyst, at frygt for repressalier ikke spillede nogen rolle for, hvorfor han personligt fravalgte at deltage. I stedet begrunder han sin beslutning med, at Gyldendal med flere ikke har givet samme opmærksomhed til blandt andre Jamal Khashoggi og Abdulhadi al-Khawaja, som de nu har givet til Rushdie.

Den begrundelse er så søgt, at det er en fornærmelse af offentlighedens intelligens. Det ligner mest af alt en dårlig undskyldning for reelt ikke at ville læse højt af De Sataniske Vers.

“Og hvorfor vil han så ikke det?

Her skal man vide, at Hussein systematisk har undveget at indvie offentligheden i, hvordan hans idealsamfund ser ud, herunder hvorvidt blasfemi ville være strafbart. Jeg har personligt forsøgt at få ham til at forholde sig til emnet i en kronik i Information, som han har valgt at ignorere. Jeg kan ikke få ham i tale. Men hans søforklaring må ikke stå alene.

Mit bud på den egentlige forklaring på Husseins fravær er, at højtlæsning af De Sataniske Vers implicit er lig med opbakning til blasfemi som et gode for samfundet. Sådan en opbakning kan Hussein ikke give, for blasfemi er forbudt ifølge hans religion. I et islamisk idealsamfund ville Rushdie ikke blive hyldet som en fritænker, men stillet for en domstol som en forbryder.

Den tilgang til blasfemi ønsker Hussein ikke at tage et opgør med. Derfor læste han ikke højt til støtte for Rushdie. Det ville klæde ham at stå ved det snarere end at stikke offentligheden blår i øjnene.””

Eva Gregersen stiller spørgsmål, som Tarek Hussein ikke kan eller vil besvare.(Illustration: Hadi Matar trying to kill Salman Rushdie – skabt efter forlægget Rustam Killing the White Demon)

Se også Hovrätten vägrar utvisa upploppsmakare som kastade sten mot Polisen under Korankravallerna

Læs også Uwe Max Jensen til svensk tv: Staten skal trykke Muhammedhund på 20-kroneseddel 

Be the first to comment on "Eva Gregersen: Hvorfor læste Tarek Hussein ikke højt af De sataniske vers?"

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.