Eva Gregersen svarer Elias Ramadan fra Det, muslimer taler om

Debattør Eva Gregersen svarer på Facebook Elias Ramadan fra radioprogrammet Det, muslimer taler om: 

“I går lavede Elias Ramadan et opslag på sin væg (læs det her, red.) om min klumme i Berlingske om radioprogrammet Det, Muslimer Taler Om. I opslaget skriver han, at jeg er ude på at “annullere programmet”. Det giver min klumme ikke belæg for at tro, men Ramadans opslag er blevet delt af blandt andre Simon Andersen (programdirektør på 24syv, red.), så lad mig gøre det krystalklart, hvad jeg ønsker mig af 24syv.

Jeg mener ikke, at man skal lukke programmet. Disse muslimer repræsenterer mange borgere i vores samfund, og det er værdifuldt, at de kommer til orde.

Men det siger sig selv, at man ikke skal give en offentligt finansieret platform til muslimer med tilknytning til en modborgerskabsinstitution som Islamisk Trossamfund uden samtidig at forpligte dem på et minimum af respekt for den demokratiske samtale. Og det gør 24syv desværre i dag.

Det misforhold ønsker jeg mig, at 24syv retter op på ved at gøre følgende.

1) Holdets tilknytning til Islamisk Trossamfund skal varedeklareres. Det skal være tydeligt for offentligheden, at dette er et program lavet af muslimer, som er rundet af og har deres gang i Islamisk Trossamfund. Som minimum bør tilknytningen til Islamisk Trossamfund nævnes på programsiden: https://24syv.dk/podcast/det-muslimer-taler-om

2) 24syv bør indskærpe over for holdet, at de ikke må sjufte den demokratiske samtale så groft, som de har haft for vane at gøre i programmets første otte måneder.

Det indebærer konkret at indskærpe følgende:

3) Holdet skal holde de løfter, de giver offentligheden.

Efter den korte, men kompromitterende sekvens 13. januar om Muhammedtegningerne, hvor en gæst sagde, at hun “faktisk godt kunne forstå” ham, der halshuggede den franske lærer Samuel Paty, gydede Ramadan olie på de oprørte vande ved at love at vende tilbage til emnet og gå i dybden med det: “Emnet fortjener meget mere end seks minutter. Det her var samtalen om samtalen. Vi er ikke nået til selve samtalen endnu.” 24syv bør opfordre holdet til at indfri dette otte måneder gamle løfte til offentligheden ved at lave en snarlig udsendelse om Muhammedtegninger i undervisningen og mordet på Paty (et emne, der i øvrigt er reaktualiseret i lyset af de forhandlinger om lærernes selvcensur, som justitsministeriet i sidste uge har indkaldt partilederne til).

4) Holdet skal bidrage til oplysning af offentligheden og ikke til religiøs formørkelse.

Værterne bør derfor ikke mørklægge fakta, som måske er penible, men som indlysende er relevante for at forstå de emner, som tages op til behandling i programmet. Hvis de vil bruge en halv time på at tale om den indiske Muhammedkrise, bør de fortælle lytterne, hvad det var, regeringspartitalsmanden Nupur Sharma sagde, som udløste krisen. De kan ikke nøjes med at sige gedulgt, at Muhammed blev “hånet”. I sådanne tilfælde må hensynet til Muhammeds ære vige for hensynet til oplysningen.

5) Holdet skal svare på højprofilerede spørgsmål fra offentligheden.

Konkret har Detektor i juni spurgt dem, om de vil fortælle deres lyttere, hvad det var, Sharma sagde. Det spørgsmål har de undviget at svare på. 24syv bør opfordre holdet til at svare på Detektors spørgsmål. Det kan de oplagt gøre ved i en snarlig udsendelse at vende tilbage til den indiske Muhammedkrise og fortælle deres lyttere, hvad Sharma sagde.

Det er, hvad jeg ønsker mig af 24syv. Ikke cancelling af programmet, men demokratisk opkvalificering af programmet.

Uanset hvad ser jeg frem til fortsat at være programmets mest trofaste lytter.”

(Illustration: Seksårige Aisha og profeten Muhammed – et af de emner som muslimer sjældent taler om (på billedet ses også Søren K. Villemoes fra Weekendavisen, der heller ikke taler om islamisk pædofili))


Se også Video: Rasmus Paludan attackeras i Luleå 24 augusti

Læs også Muhammedmeme: Asger Juhl fra Den Uafhængige vil holde politianmeldelse skjult 

Læs desuden Midt i København: Imam Mohammad Khani undsiger forbindelse til Salman Rushdie ‘s attentatmand Hadi Matar 

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.