DR spreder fake news om Ukrainekrigen: Viser billeder fra computerspil

TV Avisens nyhedsvært, Kim Bildsøe Lassen, viser et videoklip, hvor tre russiske helikoptere bliver skudt ned. Problemet er, at der er tale om billeder fra computerspillet ‘Arma 3’.

Bloggeren Helle Rosenvig kommenterer Danmarks Radios misinformation på sin Facebookprofil. Hun skriver:

“Nå DR/TV2 copypaste mikronfonholder statsfinansieret nyheder bruger fake news billeder til at underbygge en propaganda? De gjorde det under corona, flere af journalisterne er taget i at lave skræmme baggrunde osv.

✂️✂️✂️ Faktum er, at det meste af det TV2, DR et cetera lægger ud er direkte taget fra Ukraines forsvarministeriums website, som åbenlyst er langt mere løgnagtigt end Ruslands tilsvarende. Desværre er pressen i vesten kommet til et punkt, hvor deres følelser trumfer enhver form for fornuft eller pligt til at opretholde god presseetik. Hvis man kigger på, hvad Ukraine lægger ud fra officielt hold og facttjekker det, så er der stort set intet, der holder i virkeligheden, men alligevel er det hovedkilden til DR, TV2 et cetera…
Det er trist og ærgerligt, for man bør have meget sympati for Ukraine, men pressen er især forpligtiget til at være objektiv og ikke fylde befolkningen med løgn. Derimod klandrer jeg absolut ikke Ukraine, de er derimod i en eksistentiel kamp, og det er forståeligt, de gør alt, hvad de kan for at holde moral, vinde support et cetera.
Problemet med pressen er ikke nyt, vi er i slutningen af Covid-skandalen. Her fremlagde pressen ligeledes ukritisk totalt usandsynlige forecast, historier og scenarier, og kaldte folk som undertegnede, der havde ret fra start konspiratoriske – derved er DR, TV 2 ikke bedre end de russiske medier, og vores ansvarlige politikere er lige så løgnagtige som deres modstykker i Rusland og Kina, eneste formildende omstændighed er, at man ikke blive anholdt (med mindre man er Hjort eller chef for PE (der menes sandsynligvis chef for FE, red.)).

Man kan ikke have demokrati i et land, hvor dette er den statsstøttede presse. Og det er ikke et frit land at tvinge folk til at gå i en retning rundt om søerne i bedste Nordkorea stil…..på en løgn.”

Læs Helle Rosenvigs Facebookopslag her.

På sitet Tjekdet – artikel ved journalisterne Daniel Greneaa Hansen, Nikolaj Rodkjær Kristensen og Bastian Vedsted Eggert – beklager chefredaktør i DR Nyheder Thomas Falbe fejlen:

““Der er sket det, der ikke må ske. Vi har forsømt at udøve den nødvendige kildekritik, der skal være på den her type billeder,” siger han (Thomas Falbe, red.).

Han forklarer, at DR normalt har en kontrolmekanisme, hvor de verificerer videoer og billeder fra krigen, inden de rammer sendefladen. Men den mekanisme har videoen ikke været forbi, siger han.

“Og det er sket, fordi kilden var det ukrainske forsvarsministerium, som lagde de her billeder op på deres twitterprofil. Det viser med al tydelighed, hvor vigtigt det er at være lige kritisk over for alle krigens parter – og alle parter i det hele taget – når det drejer sig om den her type materiale. Det er desværre glippet i det her tilfælde,” siger Thomas Falbe.

Så det var fordi I stolede på det ukrainske forsvarsministerium?

“Det er begge faktorer. Vi har en praksis i hele DR Nyheder for, hvordan vi sikrer verificering, som desværre ikke er blevet taget i anvendelse i det her konkrete tilfælde. Og så fordi der er tale om en myndighed i Ukraine, altså forsvarsministeriet, som man – i hvert fald på papiret – kunne formode, man skulle have tillid til. Men det kan man ikke.””

Her er det videoklip, som DR prøvede at narre seerne med.(Øverste billede: Billede fra computerspillet Arma 3. Et billede som Danmarks Radio påstod stammede fra krigen i Ukraine.)Se også DR lyd: Putin, ‘et hængebugsvin’, “… har flere ligheder med den onde ledergris Kammerat Napoleon”

2 Kommentarer på "DR spreder fake news om Ukrainekrigen: Viser billeder fra computerspil"

  1. DR har jo et øgenavn i visse kredse her i landet, hvor man bare benævner det “DDR”. Et ganske præcist øgenavn efter min mening.

  2. Dette er en særlig spektakulær bommert, men vel sagligt set i den milde ende, idet fiktive og virkelige krigsscener fra hvor som helst er ret ens… Værre er det jo med mere subtile “fejl”, særlig om principielle spørgsmål, således bliver såkaldte eksperter i højreekstremisme og i islam jo også betragtet som virkeligheds-vidner, og her bliver intet rettet, thi der er ingen andre anerkendte autoriteter, second opinion, at appellere til. Journalister er generelt dovne og kopierer mest muligt, hvor det går. Det skal bare serveres i præsentabel form, så glider det igennem, det ved fx Redox. Jeg chokeres i hvert fald generelt af mediedækningen om de få emner, jeg mener at vide noget særligt om – fordi man jo må antage, at resten af emnerne dækkes på samme måde. Så det aktuelle eksempel er givetvis kun den ufarlige synlige top af medie-elendighedens isbjerg.

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.