Det var ikke et brud på menneskerettighederne, da Danmark i 2018 tog statsborgerskabet fra syrienjihadist Sami el Aouay / Adam Johansen

En ny afgørelse fra Strasbourg understreger, at det var ikke et brud på menneskerettighederne, da Danmark i 2018 tog statsborgerskabet fra syrienjihadisten Sami el Aouay (der har skiftet navn til det danskklingende Adam Johansen).

Adam Johansen, 31 år.

Idømt fire års fængsel for at have tilsluttet sig Islamisk Stat. Frataget dansk statsborgerskab og udvist til Tunesien. Dom afsagt af Østre Landsret (20. april 2018) og Højesteret (19. november 2018).

Den dansk-tunesiske statsborger rejste 9. september 2013 ind i Syrien, hvor han ifølge dokumenter fra Islamisk Stats hemmelige kartotek lod sig registrere som ”kæmper”. Han opholdt sig i Syrien i fem måneder, inden han midt i februar 2014 krydsede grænsen til Tyrkiet og blev anholdt og fængslet. Han blev dømt for at lade sig hverve af Islamisk Stat samt modtage våben- og kamptræning.

Ritzau kaldte i BT Adam Johansen for “familiefar”, mens Information ‘s journalist  Sebastian Abrahamsen omtalte Adam Johansen som “færing” i et langt portræt med rubrikken “Færingen, der ville svinge profetens sværd”. Sandt er det, at Adam Johansen er far til et barn, men han valgte at forlade sin hustru og sin søn for at rejse til Syrien for ifølge eget udsagn at “gøre en forskel”. Så som så er det også med det færøske, som Information ellers lægger vægt på i overskriften til portrættet af Adam Johansen.

Adam Johansen er født i Torshavn på Færøerne i 1990 som søn af en dansk mor og en tunesisk far. Men da han var tre år gammel, flyttede familien til Nørrebro i København, hvor han voksede op. For kort tid siden skiftede Adam Johansen i øvrigt navn. Han hed indtil for nylig  Sami el Aouay. Bortset fra en enkelt indskudt bemærkning – “Adam Johansen – blandt venner kendt som Sami” – finder Information det åbenbart ikke opportunt at omtale “færingen” ved sit rigtige navn.

Sami el Aouay / Adam Johansen blev som 18-årig islamisk viet med den danske konvertit Mai. Parret havde mødt hinanden gennem Adnan Avdic – en dansk-bosnisk salafist og terrorsympatisør, der blandt andet er kendt for at have hyldet terrorangrebene på Lars Vilks Komiteen og synagogen i København.  

Siden flyttede parret til Aarhus, hvor Sami el Aouay begyndte at færdes i miljøet omkring moskeen på Grimhøjvej i Brabrand. Sami el Aouay’s omgangskreds i Aarhus talte blandt andet brødrene Hamza Hallak og Ahmad Hallak. Hamza og Ahmad Hallak kom ifølge Syrienblog i Sultan Ayyub Moskeen på Nørre Allé i Aarhus C, hvor de blev radikaliseret. Senere rejste de to brødre til Syrien, hvor den yngste bror Ahmad Hallak formodes at være blevet dræbt.

I 2012 flyttede Sami el Aouay og konen Mai tilbage til København, efter de havde fået en søn. Her levede parret af kontanthjælp.

Mai var efter en turbulent barndom, hvor hun blandt andet var anbragt på et opholdssted, konverteret til islam som 18-årig og begyndt at gå med tørklæde. Da hun mødte Sami el Aouay, begyndte hun at dække sig helt til.

Efter at være flyttet tilbage til København fik Sami el Aouay kontakt til sin barndomsven Shiraz Tariq (også kendt som “Abu Musa”), der var lederen af Kaldet til Islam – en gruppe af radikale salafister, som ønskede at leve i et kalifat.

Sami el Aouay blev medlem af Kaldet til Islam. Gruppen uddelte flyers og arrangerede demonstrationer mod vestens forhånelser af Muhammed, hvor der blev råbt “jihad” og “Obama, Obama, vi elsker Osama”. Kaldet til Islam talte også Salik Zahid og Ehsan Zarar (en fætter til Shiraz Tariq).

Shiraz Tariq, Salik Zahid og Ehsan Zarar rejste til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Alle tre er siden blevet dræbt i kampe for Islamisk Stat. Shiraz Tariq blev dræbt 24. september 2013 i Latakia-provinsen i Syrien. Fætteren Ehsan Zarar menes dræbt i juni 2014 i Syrien. Der er ingen oplysninger tilgængelige omkring Salik Zahids præcise skæbne.

Sami el Aouay rejste også til Syrien og tilsluttede sig Islamisk Stat som “kæmper”. Efter fem måneder i en krigszone i Syrien besluttede Sami el Aouay sig for at rejse tilbage til Danmark. Sami el Aouays far måtte hjælpe ham med at få udstedt et nødpas, da han havde afleveret sit pas til Islamisk Stat ved grænsen. I foråret 2014 vendte Sami el Aouay tilbage til Danmark, hvor han blev afhørt af PET.

I 2016 modtog PET en række dokumenter fra Interpol i Washington. De indeholdt en liste med navne på flere end 5000 udenlandske krigere, der havde meldt sig til Islamisk Stat, og de indmeldelsesblanketter, som de udenlandske krigere havde udfyldt ved indrejsen.

17 af navnene på listen havde tilknytning til Danmark. Et af navnene var Sami el Aouay. Han havde ifølge indmeldelsesblanketten meldt sig som “kæmper”. Sami el Aouay blev anholdt og tiltalt for at have ladet sig hverve og træne af Islamisk Stat.

Under retssagen oplyste Sami el Aouay, at han går ind for sharia og ikke tror på demokrati. Han fortalte, at han var rejst til Syrien for at yde nødhjælp og “gøre en forskel”. Sami el Aouays forklaringer blev tilsidesat af retten, og han fik fire års fængsel. Først ved byretten og siden ved landsretten. Sami el Aouay fik imidlertid lov til at beholde sit danske statsborgerskab, selv om han også er tunesisk statsborger. Flere andre hjemvendte syrienkrigere er ellers blevet frakendt deres danske statsborgerskab. Både byretten og landsretten vurderede, at Sami el Aouays tilknytning til Danmark er for stærk til, at han kan udvises til Tunesien.

Men det sidste ord var ikke sagt i sagen. Højesteret bestemte i november 2018, at man kunne fratage Sami el Aouay det danske statsborgerskab og udvise ham til Tunesien.

Sami el Aouay er ikke den første terrorist, der har skiftet navn til et mindre muslimsk et af slagsen. Abdul Basit Abu-Lifa, der blev idømt syv års fængsel i terrorsagen fra Glostrup, skiftede siden navn til det jødiskklingende Isaac Meyer. Marokkaneren Said Mansour (også kendt som “Boghandleren fra Brønshøj”), der er dømt for terror, pædofili og cykeltyveri, hedder nu Sam Mansour. Sam Mansour blev udvist til sit hjemland Marokko. 

Se også Joakim Lamotte om koranbrændingen i Frölunda

Be the first to comment on "Det var ikke et brud på menneskerettighederne, da Danmark i 2018 tog statsborgerskabet fra syrienjihadist Sami el Aouay / Adam Johansen"

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.