Vildledende monument for religiøs harmoni

I torsdags blev efter mange års planlægning grundstenen lagt til ”House of One” i Berlin, en kombineret synagoge, moské og kirke, den første i verden af sin slags og ”et vigtigt symbol” ifølge den tyske protestantiske kirke, som var initiativtageren.

Bygningen, der mest kommer til at ligne noget fra Barsebäck-atomkraftværket, bliver opført på stedet, hvor den allerførste kirke i Berlin lå, og vil koste 47 mio. euro. Den tyske føderale regering vil bidrage med 20 mio., Berlin med 10 mio.

Berlins borgmester sagde i dagens anledning, at “Berlin er forpligtet til tolerance og åbenhed over for verden”. Forbundsdagens præsident, Wolfgang Schäuble, udtalte, at House of One er en stor teologisk ambition. “At åbent se åndelige perspektiver i gensidig respekt – uden at hævde at repræsentere jødedommen, kristendommen og islam fuldt ud.”

Det sidste må fremhæves, thi den muslimske side af projektet anført af imam Kadir Sanci kritiseres for at repræsentere islam meget dårligt. Sanci tilhører den sufistiske bevægelse under ledelse af Fethullah Gülen, der betragtes som terrorist af Tyrkiets regering og i over 20 år har levet i eksil i USA. Vel at mærke ikke fordi han er terrorist, men fordi Erdogan ser ham som en politisk konkurrent, og han afviger fra de altdominerende retninger i islam ved at prædike fred mellem religioner.

Imam Sanci bidrager vel at mærke til narrespillet ved at udtale, at han ser House of One som ”et tegn, et signal til verden om, at det store flertal af muslimer er fredelige og ikke voldelige.” Gülen-bevægelsen har dog også været beskyldt for involvering i politisk vold, men afgørende er dog, at denne afvigende retning inden for islam omfatter under en kvart procent af verdens muslimer og således ikke kan være et generelt tegn på noget som helst.

I mainstreammedierne er der netop blevet udtrykt chok over, hvor stor en andel af amerikanerne, der tror på QAnon-konspirationsteorier, men mere skæbnesvangert og mindst lige så virkelighedsfjernt er det dog med de mange europæere, der tror på en fredelig islam. Men der ofres altså også meget dyre propagandatiltag på at opbygge denne fejlagtige idé.

1 Kommentar på "Vildledende monument for religiøs harmoni"

  1. Skal vi gætte på at det ender i Tempelbjerg-tilstande?..
    Ordet “bastard” var for øvrigt det første, der faldt mig ind, da jeg så bygningens arkitektur.. eller “Barsebãck”, som Neerup Buhl så passende skriver; man skulle tro at arkitekten havde været forbi Sydsverige og tænkt “Sikke nogle pæne bygninger, dem bruger jeg i mit religionscenter-design”..

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.