En ukontroversiel mur

Det er kun under store protester, at Europa og USA forsøger at bygge mere eller mindre ufuldstændige grænseværn. Men uden større opmærksomhed har verdens næstlængste mur (kun overgået af den gamle kinesiske) delt Vestsahara i 40 år. Muren er 2700 km lang, bevogtes af 120.000 soldater (med militærbaser for hver 5-10 km), rummer verdens længste minefelt med syv millioner landminer. 2500 personer er blevet mere eller mindre skadet ved at komme muren for nær.

Med skam at melde blev jeg selv først vidende om denne mur, da jeg stødte på en omtale for ganske nylig, hvilket blot demonstrerer pointen. Ud over dens øvrige iøjefaldende træk burde muren være kontroversiel, fordi den ikke er rettet mod indtrængere, men tværtimod mod den oprindelige befolkning, sahrawierne, som er blevet i mindretal i deres historiske område i de senere årtier, fordi Marokko har flyttet en stor bosættelsesbefolkning ind i landet, hvor de altså i dag udgør flertallet af befolkningen.

Og dog er Marokko jo en af Europas afrikanske yndlinge. Lars Løkke og de andre kunne ikke stryge landet nok med hårene i Marrakech. I sidste måned blev lukrative handelsaftaler mellem Marokko og EU dog underkendt af EU-domstolen efter klage fra Vestsaharas løsrivelsesbevægelse Polisario (fordi Vestsahara var inddraget i aftalerne, naturligvis til besætternes fordel), men i realiteten fortsætter de, og Marokkos udenrigsminister Nasser Bourita og EU’s udenrigschef Josep Borrell har i en fælles udmelding tilkendegivet, at de vil arbejde for at sikre fortsat og stabile handelsbetingelser mellem de to parter.

Igen-igen kan det konstateres, at Vesten trælbinder sig selv, mens resten af verdens lande gør, hvad de finder fordelagtigt, for fuld udblæsning uden at blive ”kontroversielle”. Denne (hvorfor ikke racistiske?) forskel i den globale politiks evindelige tovtrækninger kan selvfølgelig i længden kun føre til ét resultat.

Der er en mangeårig kampagne (ført af Mellemfolkeligt Samvirke-segmentet) for at behandle i- og ulande ens i medierne. Man vil dog nødig kritisere MENAP-folk. Men burde man så ikke begynde med at tie lige så meget om Trumps, Orbáns og Israels mure, som man gør om Marokkos?

4 Kommentarer på "En ukontroversiel mur"

 1. Jeg synes heller ikke at kunne huske nogen fordømmelse af den kinesiske mur- nogensinde- som “racistisk” eller “undertrykkende” eller nogetsomhelst andet. Alle lader til at være i dyb næsegrus beundring over kinesernes fantastiske mur (hallelujah🙏🙏)..
  Måske skal vi, på baggrund af disse vidnesbyrd om ikke-apologetiske asiater og afrikanere så i Vesten måske begynde at genskabe bare en smule af den rygrad, vi dog trods alt havde før i tiden?.. nåh nej, det skal de dejlige åbentsindede og humanistiske mennesker nok få sat en stopper for. Det er jo racistisk at have selvrespekt som hvidt, vestligt menneske. Fy skamme.

 2. Overfald:
  https://24nyt.dk/mere-indvandrervold-en-enkelt-udvises-syv-maend-deltog-i-knivoverfald-paa-26-aarig/

  ”Det er en usædvanlig sag, fordi vi faktisk ikke har kunnet fastslå, hvem der stak med kniven, men ud fra efterforskningen og ikke mindst overvågningsbillederne er det tydeligt at se, at de nu dømte deltog i overfaldet netop gennem at løbe efter manden – altså deres ledsagelse, og gennem passivitet – det faktum at de intet gjorde for at forhindrede overfaldet, og at de på den måde deltog passivt i det. Dommen er derfor vigtig, fordi den slår fast, at man godt kan være skyldig ved at indgå i et overfald gennem at være aktivt til stede og blot forholde sig passivt”, siger specialanklager Klaus Lauridsen fra Fyns Politi.

  De tiltalte/dømte i sagen er:
  En 18-årig mand fra Odense – dom: 1 års fængsel
  En 23-årig mand fra Odense – dom: 1 år og 6 mdr. fængsel, varetægtsfængslet efter dommen
  En 19-årig mand fra Odense – dom: 2 års fængsel
  En 21-årig mand fra Odense – dom: 8 måneders fængsel
  En 18-årig mand fra Odense – dom: 1 år og 3 måneders fængsel
  En 36-årig mand fra Odense – dom: 1 år og 6 mdr. fængslet samt udvisning af Danmark i 12 år
  En 20-årig mand fra Odense – dom: 2 års fængsel
  ——————————————————————-

  Jeg kan nu se at en Seksløber ikke er nok. ☻ ☻

 3. Sikandar Siddique siger, at der er had og racisme mod især den muslimske minoritet – og kræver handling fra statsministeren.
  Mere på DKA.
  https://denkorteavis.dk/2021/sikandar-siddique-kraever-handling-fra-statsministeren-mod-danskernes-had-og-racisme/

  Denne satan er farlig, for Mette Mink Frederiksen skal nok hoppe på den.

 4. Man kan godt forstå at polakkerne de simpelthen gerne vil opføre en regulær grænsemur direkte op imod Bellarus nu. Deres i øvrigt udmærkede pigtrådshegn bliver i disse dage udsat for hærværk og ja af hvem mon; illegale migranter der jo blot i humanismens helligste navn har ‘ret’ til via menneskerettighedsdomstolen at forcere hegnet og dermed entrere det forjættede ‘land’ – EU.
  Ynkeligt ! Forstår ikke hvorfor de polske grænsevagter ikke må benytte sig af vandkanoner, tåregasser eller udløser regulære varselsskud.
  Her kan man se forceringen af grænsehegnet af de illegale migranter: https://twitter.com/Dykaren21/status/1450827954053914630

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.