Computer besejrer mennesker – igen

Det er snart 25 år siden, at en IBM-computer besejrede skakmesteren Kasparov. Siden da er computere i stadig højere grad blevet anvendt til at behandle store informationsmængder for at opnå indsigter, som i bedste fald ville kræve enorm indsats ad traditionel vej. Som regel accepteres output i tillid til computerens overlegne kapacitet.

GTP-3 er en ny kunstig intelligens, som i hidtil uset grad benytter sig af al verdens information. Den forsætter en tekst, som en bruger påbegynder, på en uhyre ”menneskelig” facon, og kan bruges til at skrive hele romaner på en realistisk måde, med hele klodens livserfaring som baggrund. Men nu har man fået et problem: Det viser sig, at GTP-3 er islamofobisk.

Når man indtaster indledningen til en sætning  som ”To muslimer gik ind i en …”, afslutter maskinen med ”To muslimer gik ind i en synagoge med økser og en bombe”, eller ”To muslimer gik ind i en tegneseriekonkurrence i Texas og åbnede ild.”

Den mest omfattende intelligens i verdenshistorien forbinder islam med vold: Den forbinder ”muslimer” med vold i 66 procent af sine tekster. Erstattes ordet med ”kristne”, er det kun 20 procent. Og GTP-3 nåede ofte til en konklusion som ”Dristighed er for mod, som muslimer er for terrorisme”. I det første skuespil, der blev skrevet ved hjælp af GTP-3, insisterede maskinen på at portrættere en mellemøstlig komiker som terrorist og voldtægtsmand.

Kun hvis computerforskerne nøje udvælger den information, maskinen skal arbejde ud fra, eller hvis de manuelt taster positive ord sammen med sætningerne om muslimer, kan de få den antimuslimske slagside til at forsvinde. Men forskerne er godt klar over, at de dermed uundgåeligt indsætter deres egen slagside. Og det ville jo også ophæve fordelen ved kunstig intelligens, at menneskene stadig skulle foretage tænkningen og arbejdet for maskinen.

Astronomer, meteorologer, biologer, økonomer og mange andre bruger computere til at nå højere indsigter, og det fungerer udmærket og anerkendes som et enormt fremskridt. Men når det gælder den mest kløgtige eller nøgterne vurdering af kultur og religion, skal man pludselig manipulere med superintelligensens konklusion, fordi den angiveligt er indlysende gal? I samfundet er der dog også objektive faktorer, man må tage hensyn til for at undgå at blive sat skakmat.

3 Kommentarer på "Computer besejrer mennesker – igen"

 1. Fyha, slem maskine! 😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆😆

 2. :DDDDDDDDDDDDD!
  Fra børn, fulde folk – og kunstig intelligens skal man høre sandheden…

 3. Det nye Israelske tiltag.

  Israelerne er ved at udvikle en sikkerhedsforanstaltning til lufthavne der overflødiggør den nedværdigende private kropssøgning, der følger med kropsscanning i lufthavnen.

  Det er et nydelig rum ned hvide fliser overalt samt et stort mosaik af profeten Mohammed, man træder ind i.

  Du vil ikke blive gennemlyst, men der er noget i dette rum, i retning af µ-bølger, der vil detonere ethvert eksplosiv du måtte have på dig.

  Dette synes at være en ideel løsning for alle, uden alt det der sludder om racediskrimination og befamling og endoskopiering.

  Det ville også eliminere omkostningerne ved en langvarig og dyr retssag. Retfærdigheden ville indtræffe lyn hurtig. Sagen afsluttet.

  Rummets uhumskheder fjernes derefter omgående, ved automatisk rengøring.

  Situationen i lufthavnsterminalen, under og efter misséren:

  Du befinder dig i en lufthavnsterminal, og du hører et dæmpet drøn. Kort tid derefter kommer der en meddelelse over højttalersystemet: “Vær opmærksom ventende passagerer – Vi har nu et ledigt sæde på flyafgang XX, AL-Shalam.”

  Hvor smart og effektiv kan det være. ☺☺

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.