Årsdag for terror: Kravler for livet

I anledning af seksårsdagen for angrebet på Lars Vilks Komiteen ‘s debatmøde i Krudttønden kom jeg til at tænke på maleren Erik K. Christensens skitse fra mødet, som han udførte umiddelbart efter terrorangrebet.

Jeg har tidligere skrevet en kort tekst om billedkunst og terror:

Enkelte kunstnere har siden angrebene 11. september 2001 beskæftiget sig med terror som motiv. Fra Uwe Max Jensen ‘s Koranverset vedrørende islamisk jihad foldet som en papirflyver (2003) og Osama spin Laden (et portrætmaleri af Osama bin Laden udført på en LP også fra 2003) over Abel Azcona ‘s jihad 191, der består af en række blodstænkede koraner (en kommentar til terrorangrebet mod Madrid 11. marts 2004), til Lina Hashim ‘s fotografier af selvmordsbombere overhældt med Hashims eget blod.

Et helt specielt værk med terror som motiv er den københavnske billedkunstner Erik K. Christensen ‘s tegning Kravler for livet. En skitse han lavede, da han var til stede til Lars Vilks Komiteen ‘s møde om kunst, blasfemi og ytringsfrihed i Krudttønden i februar 2015. Et møde, der blev angrebet af terroristen Omar El-Hussein.

Erik K. Christensen tegnede, mens han sad i Krudttøndens foredragssal simpelthen situationen, der havde udspillet sig i salen, mens Omar El-Hussein begyndte at skyde udenfor (noget, der kostede filminstruktør Finn Nørgaard livet). Erik K. Christensens tegning er mig bekendt det eneste værk, der forholder sig til terror “live” og på et helt konkret niveau.

Det er tegning på sit ypperste niveau. Tegning som fastholdelse af virkeligheden. Men på Erik K. Christensens tegning er det ikke en croquismodels poseren eller lysets refleksion i et æble, der bliver foreviget. Det er derimod det drama – på vitterlig liv og død – der udspiller sig under et terrorangreb.

Abel Azcona
Fotografi af Lina Hashim

*

Journalist Torben Sangild har tidligere skrevet, at terror ikke fylder ret meget i kunsten. Det afhænger helt af, hvor man kigger.


Læs Helle Merete Brix ‘s artikel om Lars Vilks Komiteen på Brix’ hjemmeside

2 Kommentarer på "Årsdag for terror: Kravler for livet"

  1. Og ytringsfriheden har det efterhånden værre end i 30erne…

  2. Islam = Nazisme
    Korantilbedere = Nazister.

Efterlad en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.